pondělí 26. října 2015

Zastávka ČP v Praze-Vysočanech: vítězem Levdansky, hrdinou Boštík

Druhého kola Českého poháru se pořadatelsky zhostil pražský klub Big Band. Dramatické předkolo v podobě nečekané změny sálu organizátoři ustáli a ve Vysočanech připravili pohodový turnaj. Nejlepší výkon podal již podruhé v řadě ukrajinský reprezentant Levdansky v barvách THC Stiga-Elites. Na druhém a třetím místě se zazelenali hráči pražské Žabky v pořadí Matoušek - Hamáček. Největším překvapením turnaje se však stal čtvrtý Michal Boštík (Stiga HC Benátky). Kompletní výsledky (účast: 67 hráčů).

Hojná účast nových hráčů potěšila pořadatele i asociaci
Záběr na hrací sál a hráče BSE United
Pražský turnaj však zdaleka nebyl jen o jménech v popředí výsledkové listiny. Pozornost vzbudila i účast šesti úplných nováčků, kteří na turnaj zavítali z Prahy, Plzně, Bystřice pod Pernštejnem, Hradce Králové a Benešova u Prahy. Sedmým statečným byl domácí Adam Herold, který však svůj první turnaj absolvoval již v minulé sezóně. Zkušenosti byly znát, protože to byl právě Herold (54.), kdo miniturnaj nováčků zvládl vůbec nejlépe. Druhé místo obsadil Vít Kluganost (60.), třetí Miroslav Uhlíř (62.) Po dvou turnajích nové sezóny mají všichni klasifikovaní nováčci shodně po jedné účasti, takže se můžeme těšit na vyrovnané zápolení v nováčkovské lize. Na koho z nich čeká na konci sezóny pohár pro absolutního vítěze?

Big Band si vybral pořadatelskou daň
Jak už to bývá, rozhodne-li se klub pořádat turnaj Českého poháru, síly se musí dělit mezi organizační a herní složku, což není nikterak jednoduchý úkol. Možná právě proto se do první desítky probojoval jen jediný zástupce domácího klubu - 10. Kryštof Lebl. Do play-off proklouzl ze 16. místa také Simon Thomas, třetím nejlepším z pořadatelského klubu byl 30. Adam Zielinský následovaný Dušanem Krásou. Vítězem skupiny C se stal Antonín Šurýn (45.), 53. místo obsadil benjamínek klubu Leon Thomas.

Pořadím zamíchaly i čtyři výkonnostní skupiny
V posledních sezónách nebývají čtyři výkonnostní skupiny pravidlem. Díky hojné účasti se však již dopoledne lámal chleba pro nejednoho účastníka. Hranice mezi skupinami C a D byla tenká, zaregistrovali jsme i velmi těsná vypadnutí na hranici skupin A i B. Souboj v play-off B se nejlépe vydařil Martinu Maděrovi z Příbrami, který ve finále porazil druhého hráče juniorské tabulky Michala Kobrleho. Bronz bral v béčku Vladimír Kraus. Za domácím Šurýnem stanuli na stupních vítězů skupiny C František Marek (BSE United) a rodinnou sbírku bratrů Kobrlových rozšířil třetím místem v této skupině Lukáš. Jindřich Petr, Jakub Matýsek a Miroslav Mareš jsou pak třemi nejlepšími ze skupiny D.

Hrdinou turnaje Boštík, smolařem Hána 
O nádhernou jízdu závěrečným play-off se postaral Michal Boštík (vpravo), který na své cestě do semifinále vyřadil zkušeného útočníka Pavla Plešáka (série 3:2) i urputného obranáře Míru Černocha (3:1). Ze třináctého místa se tak poprvé od roku 2008, kdy zahájil svoji pohárovou kariéru, probojoval mezi nejlepší čtyřku turnaje. Nad jeho síly byl až loňský vícemistr ČP Zdeněk Matoušek. Ke svému tažení play-off Boštík napsal: "I když jsem věděl, že moje šance budou minimální, chtěl jsem to zkusit. Hodně jsem se soustředil na Pavlovu hru, především na jeho excelentní pravou akci a snažil se mu bránit nahrávky. Nakonec se to ukázalo jako dobrá taktika a povedlo se mi sérii otočit. V tu chvíli jsem byl hodně motivovaný a formu jsem dokázal přenést i do série s Mírou Černochem. Ta byla hodně taktická, s minimem branek. Zahrát si semifinále pro mě byl obrovský zážitek. I když jsem prohrál 0:3, je to velká zkušenost." Zejména díky Boštíkovu čtvrtému místu obsadily Stiga HC Benátky třetí místo v klubovém hodnocení turnaje za vítěznou Žabkou a THC Stiga-Elites.

Odvrácenou stranu sportovního zápolení naopak pocítil Samuel Hána, po jehož brilantních výkonech proti Ženíškovi, Turoňovi a Lopaurovi (všichni postoupili do elitní skupiny) se dal očekávat také jeho premiérový postup do skupiny A. O ten však třetí junior průběžného pořadí ČP nakonec přišel kvůli nečekaným prohrám s hráči na 11.-13.místě (v jeho neprospěch navíc rozhodl až vzájemný zápas).

Příštím turnajem bude třetí kolo Českého poháru v Litomyšli 21. listopadu.



Další fotografie z turnaje (autor Michal Kobrle)

 





       

1 komentář:

  1. "Jak už to bývá, rozhodne-li se klub pořádat turnaj Českého poháru, síly se musí dělit mezi organizační a herní složku, což není nikterak jednoduchý úkol." K tomu dodávám: nebývá to tak vždy, v Příbrami v květnu 1.Patrik P., 3.Michal H., 10. Kuba S. Zřejmě dobrý oddíl. DDDD

    OdpovědětVymazat