pondělí 14. prosince 2015

Rok 2015 končil tradičně v Satalicích

Český pohár uzavřel kalendářní rok 2015. Patrik Petr navázal 12. prosince v Praze-Satalicích na své vítězství v Litomyšli. V čele průběžného pořadí však nadále zůstává Zdeněk Matoušek ml., který obsadil potřetí v řadě druhé místo. Výsledková listina čítala stejně jako v předchozím kole 66 účastníků. Sezóna pokračuje 16. ledna v Brně.

Český pohár poprvé obrazem na internetu 
Tradiční prostředí jídelny ZŠ Satalice
Díky iniciativě pořádajícího klubu HCS Žabka Praha se poprvé v historii Českého poháru živě přenášely zápasy z turnaje pomocí internetového vysílání. Shlédnout je můžete i zpětně - nabízíme například kompletní záznam finálové série (ostatní utkání najdete v podobných videích přímo pod tímto záznamem). Nutno říci, že domácí klub se činil i herně a obsadil dva ze tří stupňů vítězů. Matoušek sice ani napotřetí nedokázal přetavit finálovou účast ve vítězství, ale i tak může být před zimní přestávkou spokojený, protože s komfortním náskokem vede hodnocení Českého poháru (byť samozřejmě musíme brát v potaz pravidlo o započtení 90% nejlepších výsledků, které umožní jeho nejbližším pronásledovatelům v druhé polovině sezóny smazat bodový handicap za vybrané neúčasti). Bronzový Filip Hamáček se po výpadku v Litomyšli vrátil zpět na stupně vítězů, třetím Žabákem v první desítce byl osmý Jirka Chylík, lídr juniorské kategorie, který na domácí půdě zaznamenal svůj nejlepší výsledek v této sezóně. Dařilo se ale i jeho nejbližšímu pronásledovateli: Michal Kobrle (THC Stiga Elites) sehrál svůj vůbec nejlepší turnaj v kariéře a odváží z Prahy 11. místo. Žabka se díky tomuto turnaji prakticky dotáhla na Elites v hodnocení klubů, kde rozdíl činí pouhých 10 bodů.

Bilance pohárových kategorií ke konci roku 2015 
Druhá polovina sezóny čítá tradičně šest turnajů + mistrovství republiky, a proto můžeme průběžné pořadí jednotlivých kategorií Českého poháru po čtyřech podzimních turnajích chápat spíše jako startovní pozici pro boje v jarní části. Jak jsou tedy rozdány karty v hlavních soutěžích?
  • Hlavní kategorie: Zdeněk Matoušek ml. - Filip Hamáček - Pavel Plešák. Ani jeden z nich však dosud nezvedl nad hlavu pohár za první místo. Po dvou vítězstvích mají Yevhen Levdanský a Patrik Petr, kteří však vynechali jeden turnaj a do pořadí se vrátí po škrtnutí neúčasti ve druhé polovině sezóny. Hráči THC Stiga Elites vyhráli všechny čtyři úvodní turnaje sezóny. 
  • Soutěž klubů: THC Stiga Elites - HCS Žabka Praha - Big Band. Další dominantní sezóna Žabky a Elites. Big Band zůstává na třetím místě s výrazným odstupem, překvapením sezóny je ale vyrovnaný souboj aktuálně čtvrtých Benátek s plzeňskými Gladiators. 
  • Nováčci: Radek Bidlo - Milan Šafránek - Miroslav Uhlíř. Prozatím třináctičlenná nováčkovská liga nabízí vyrovnaný souboj o první místo, bojuje se i o třetí pozici, kterou zatím těsně hájí Uhlíř před Kluganostem. Nováčkovskou soutěž často rozhoduje disciplína při účasti - v jarní části proto ještě můžeme být svědky zajímavých zvratů.
  • Junioři: Jiří Chylík - Michal Kobrle - Samuel Hána. Dvojnásobný juniorský mistr republiky Chylík prozatím s přehledem vede tabulku mladých českých nadějí. Zvláště poslední turnaj ale naznačuje, že Kobrle má šanci souboj herně vyrovnat, byť za normálních okolností už bodový náskok nedožene. Hána na třetím místě už ztrácí výraznější počet bodů a musí hlídat především čtvrtého Jakuba Matýska. 
  • Veteráni: Pavel Plešák - Daniel Matýsek - Adam Zielinský. O trofejích Pavla Plešáka ztratil přehled už asi i samotný majitel, ale zdá se, že o té letošní ještě zdaleka není rozhodnuto. Daniel Matýsek ztrácí 15 bodů, zpovzdálí sleduje jejich souboj vzorně srovnaná dvojice Zielinský - Pikl.
  • Ženy: Hana Marešová - Aneta Pohořalá - Iva Mašková. Soutěž je již několik let ovlivňována nepravidelnou účastí soutěžících, a proto jsou výhledy do druhé části sezóny velkou neznámou. Stabilní účast nahrává především Hance Marešové. Dokáže se jí ve zbytku sezóny postavit některá další hráčka?  
Při našem výčtu také nesmíme opomenout fakt, že účast na českých turnajích oproti loňsku mírně vzrostla. Přivítali jsme některé nováčky, ale o mnohé účasti se postarali také naši bratia ze Slovenska (THC Predators, THC Blue Dragon Košice). S nimi i se všemi ostatními se budeme těšit na shledanou v novém roce.  


2 komentáře: