neděle 24. dubna 2016

Pohár pro vítěze Czech Open si z Prahy odvezl Ahti Lampi

Poslední turnaj nejvyšší kategorie Světové ligy - WTHT Super Series Czech Open 2016 - je již minulostí. Potřetí od založení turnaje v roce 2003 se z vítězství radoval Fin Ahti Lampi. K triumfům z let 2007 a 2009 přidal ten letošní a stal se prvním hráčem v turnajové historii, který se může pyšnit zlatým hattrickem. Na stupních vítězů jej doplnili čeští borci Patrik Petr a Zdeněk Matoušek ml. Kompletní výsledky jako vždy přináší server www.stolnihokej.cz.

Do Prahy se sjelo 123 hráčů ze 13 zemí světa


Základní část přinesla nejedno překvapení 

  • V základní skupině 1 se blýskl druhým místem Kristian Curkovic. Roli favorita potvrdil Ahti Lampi. 
  • Skupinu 2 neovládl ani Arsenij Stoljarov ani Filip Hamáček, ale až 136. hráč světa Václav Pikl. Třetí místo navíc obsadil slovenský reprezentant Daniel Mitro, který byl do turnaje nasazen až jako 47. hráč! 
  • Sedm z osmi postupových míst ve skupině 3 patřilo Čechům - navrátilec Petr Tměj podle očekávání neztratil nic ze své bývalé formy a spolu s Patrikem Petrem vévodili konečnému pořadí. Naproti tomu se rozhodně neočekával relativně hladký postup Němce Leona Haussknechta. Osmý Lukáš Kahoun podruhé v kariéře postoupil do A skupiny, a to hned v rámci mezinárodního turnaje. 
  • Čtvrtou skupinu vyhrál druhý z bratří Tmějů, Ladislav, následovaný Pavlem Plešákem a Yevhenem Levdanským. Až v B skupině překvapivě skončil Adam Zielinský. 
  • Skupina 5 patřila suvererénnímu Janu Dryákovi, jehož s odstupem tří bodů následoval Imrich Blaško. Mezi osmičku postupujících se nevešlo silné trio Janoušek, Borgh a Waclavek, na které tak čekala výkonnostní skupina B. 
  • Devatenáctý nasazený hráč Anton Runenkov z Ruska překvapivě přišel o postup do A skupiny, když po 7 porážkách a 3 remízách skončil devátý o vzájemný zápas s Emilem Larssonem. Sympatické sedmé místo Davida Dvořáčka ukazuje, že zkušenosti ze zahraničních turnajů přišly na Czech Open rozhodně vhod.  

Finálové skupiny 


Skupiny A1 / A2 
Finálové skupiny už přinesly tuhý boj, v němž favorité bojovali o pohodlný postup osmifinále. Bez větších překvapení se mezi šestnáctku nejlepších přímo kvalifikovali Matoušek, Turoň, Lampi a Petr (A1, všichni v rozmezí jediného bodu) a Dryák (s náskokem úctyhodných 6 bodů a jedinou porážkou), Levdansky, Leoš Hvižď a Storčak ve skupině A2.

Skupina B
Silnou čtveřici, která odskočila všem pronásledovatelům, ve skupině B vytvořili Zielinský, Michal Kobrle, Thomas a Tomáš Hudec. V play-off si nejlépe vedl Kobrle, jehož tažení B skupinou už poněkolikáté v sezóně skončilo vítězstvím. Finálovým soupeřem, který tahal za kratší konec, byl Tomáš Hudec, třetí nakonec skončil vítěz základní části Zielinský.

Skupina C
I v této skupině čtveřice semifinalistů bodově poodskočila zbytku světa. Tentokrát však vítěz základní části, Martin Ženíšek, dokráčel i k prvnímu místu v play-off. Na stupních vítězů jej doplnili Zdeněk Lopaur a Jakub Matýsek.

Skupina D
Pavel Pohořalý nasbíral v základní části nejvíce bodů, avšak semifinálovou stopku mu vystavila jediná dámská účastnice vyřazovacích bojů Sandra Komaraite. Ta ale ve finále nestačila na Tomáše Kahouna mladšího a do Litvy si tak odvezla pohár za druhé místo.

Skupina E 
Mnohem více než jindy byla prestižní i nejnižší výkonnostní skupina. Mezi 21 vyrovnanými účastníky se skvěle předvedl Jiří Kropáček, který ovládl nejen základní část, ale i play-off celé skupiny. Miroslav Uhlíř skončil druhý, bronz získal Martin Straka.

Zleva Hudec (2.), Kobrle (1.), Zielinský (3.) - stupně vítězů skupiny B

Speciální kategorie 


  • Nejlepším juniorem byl šestnáctý Jan Sládek. Jako jediný z hráčů do 18 let se probojoval do osmifinále. 
  • Pohár pro nejlepší hráčku si do Švédska odvezla Caroline Eriksson. Výborné 34. místo pro jedinou zástupkyni něžného pohlaví ve finálové skupině A.    
  • Pátý Jan Dryák obdržel pohár pro nejlepšího veterána - alespoň malá satisfakce pro vítěze z roku 2003, který ve čtvrtfinále nestačil na Patrika Petra.   
  • Zaostřeno samozřejmě bylo i na nové hráče - nejlepším nováčkem turnaje se stal Martin Straka z Prahy. Doufejme, že nadějného šestnáctiletého juniora budeme vídat i v příští sezóně, kdy bude mít šanci bojovat o postup na mistrovství světa. O pouhé jedno místo za ním skončil další nový hráč, Alexander Mačynský, který se v aktuální sezóně představil dvakrát v Satalicích a před třemi týdny v Milovicích.    


Play-off

Při pohledu na výsledky play-off skupiny A můžeme konstatovat, že čeští zástupci měli letos výborné skóre. Deset ze šestnácti účastníků osmifinále patřilo k domácím borcům, čtvrtfinále bylo již ryze českou záležitostí - s výjimkou favorizovaného Lampiho. Jeho cestu k třetímu triumfu nezastavil ani jeden z bratří Tmějů, ani Zdeněk Matoušek a ani nejlepší český hráč Patrik Petr, který ve finále podlehl finské hvězdě 1:4 na zápasy. 


Kompletní výsledky play-off - www.stolnihokej.cz

Vítěz turnaje Ahti Lampi odpovídá na otázky České televize

Poděkování 

Česká Asociace Stiga Game tímto děkuje všem, kdo se podíleli na organizaci turnaje - zejména pořádajícímu klubu HCS Žabka Praha a všem dalším dobrovolníkům. Online výsledkový servis zajistili bratři Krausové a Filip Kolínský, logo a propagační materiály pro turnaj vytvořila Jana Kahounová. Za podporu děkujeme také všem sponzorům a partnerům díky jejichž pomoci mohl turnaj splnit nejvyšší standardy ITHF.


Sponzoři a partneři Czech Open 2016


Nové hokeje na turnaj poskytla Stiga CZ, jejíž zástupce
Jan Veselý převzal na turnaji dres české
Stiga hokejové reprezentace

1 komentář: