úterý 23. června 2015

Vítámvás Cup slaví 10 let

Víte, proč se brněnský Vítámvás Cup koná zásadně koncem června a ne dříve? Na vině je samozřejmě hlavně načasování akce na závěr školního roku, kdy už výuka polevuje a hodiny je možno využít i poněkud alternativnějšímí způsobem... Čím dál tím více se mi ale zdá, že umístění tohoto turnaje na závěr roku má také svoji symbolickou rovinu. 

www.vitamvascup.cz

Sezóna Českého poháru končí v květnu, vrcholí mistrovstvím republiky na přelomu května a června. Ob jeden rok se střídají mistrovství Evropy a světa, které se konají tradičně druhý červnový týden. A pak je na řadě Vítámvás Cup - dvoudenní podnik, který si určil jako svůj program heslo "Turnaj, který spojuje". Čili - s trochou nadsázky - může všem být nad slunce jasné, že vrcholem sezóny není ani MS, ani ME, ale právě akce, která se letos ve dnech 23. a 24. června již podesáté koná ve škole F. D. Roosevelta pro tělesně postižené.

K desátému výročí turnaje přijel do Brna za Českou Asociaci Stiga Game osobně pogratulovat i její předseda Filip Hamáček, a proto chci namísto nošení dříví do lesa na tomto místě poukázat na tři rozměry, které Vítámvás Cup má a které by mohly a měly inspirovat i naši asociaci. 

Foto: Jakub Jekl
Za prvé, jde o turnaj, jehož cílem není pouze sportovní zápolení, ale i hluboký lidský rozměr. Domnívám se, že právě vzpomínka na Lukáše Vítámváse dává organizátorům-dobrovolníkům ten potřebný kus síly navíc, aby se dokázali každý rok zmobilizovat a turnaj posunout ještě dále. Jinými slovy, všichni ví, proč se turnaj pořádá a jaký je jeho smysl. Výsledky jejich práce netřeba komentovat: stačí se podívat na seznam partnerů, sponzorů i dalších institucí, s kterými spolupracují. Snáze se prodává projekt, kterému lidé skutečně věří.

Za druhé, jedna z prvních věcí, kterých si všimnete na webových stránkách turnaje, je charta hráče Vítámvás Cupu, která zavazuje účastníky k férové hře a chování vůči soupeřům. Žádné nechávání výsledků ve prospěch "kamarádů", zdržování (které jsme mohli vidět i na mistrovství světa) nebo výmluvy po nepovedených utkáních. Turnaj má stanovené principy, které se jeho hráčí snaží dodržovat. Nejde zde přitom o turnaj slušňáků, kde byste měli záruku, že se nic z uvedeného nemůže stát, ale o turnaj, který se nebojí klást nároky na čestnou hru vysoko. Cesta, která by dle mého názoru slušela českému i zahraničnímu stolnímu hokeji. 

Foto: Jakub Jekl
Za třetí, Vítámvás Cup je turnaj, který dokázal vytvořit komunitu. A to nejen jednou do roka, ale i během projektu Vítámvás Cup na cestách, který během školního roku navštěvuje brněnské školy a snaží se pracovat na přirozeném setkávání studentů s handicapem s ostatními dětmi. Několikaletou tradici má i školní liga Vítámvás Training League, na které se schází nejen studenti ze školy F. D. Roosevelta, ale i ostatní hráči, kteří se s nimi seznámili právě díky Vítámvás Cupu. 


K osobní gratulaci, která byla součástí slavnostního zahájení, tedy přidáváme i poděkování za úctyhodnou práci a inspiraci, kterou Vítámvás Cup je pro ostatní pořadatele i hráče. Všem soutěžícím pak přejeme pevné nervy a štěstí v boji o jubilejní desátý pohár!



Krásným příkladem toho, jak projekt Vítámvás Cup obohatil i české a mezinárodní turnaje je exhibiční utkání tehdejšího úřadujícího mistra Evropy, Ahtiho Lampiho, s Milanem Zemanem v rámci Czech Open 2009.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat