pondělí 21. prosince 2015

Podzimní část světové ligy zakončil výborně obsazený Riga Cup

Na závěr roku přinášíme ohlédnutí za podzimní částí World Tour 2015/2016, která vyvrcholila první prosincový týden v Rize, kde se odehrál úvodní turnaj Super Series aktuální sezóny. Zajímat nás bude především působení českých hráčů, kteří o sobě výsledkově dali vědět zejména na turnajích základní úrovně. 

Na standardních turnajích sbírali Češi pódiová umístění
Standardní turnaje World Tour se konají po celém světě. Tři podzimní podniky v Severní Americe letos zůstaly prakticky bez účasti evropských hráčů - s jedinou výjimkou edmontonského vítězství Dána Axelsena. České barvy jsme viděli až na turnajích ve Slovinsku a ve Švýcarsku. Oba dva víkendy vyšly českým hráčům na výbornou: nejprve 10. října ve Slovinsku ovládli turnaj bratři Hvižďové v pořadí Michal a Leoš, o týden později se na druhém a třetím místě za vítězným Axelsenem poskládali Jakub Sládek a Václav Pikl (THC Stiga Elites). Do první desítky se dostal také Martin Ženíšek (pátý na obou turnajích) a Hynek Nechutný (ve Švýcarsku) z Gladiators.

Michal Hvižď (vlevo) přesvědčivě zvítězil na slovinské půdě | Foto: F. Suma

Na dvou turnajích kategorie Major hráli čtyři čeští hráči 
Druhá nejvyšší kategorie světových turnajů měla na podzim dvě zastávky: v Norsku a v Rusku. Do Stavangeru se 5. září vypravili Pavel Plešák, Martin Ženíšek (Gladiators) a David Dvořáček (Stiga HC Benátky). 16. a 20. místo obsadili Gladiátoři v pořadí Ženíšek - Plešák, 32. skončil jediný zástupce litomyšlského klubu. Miloš Ševr jako jediný Čech změřil síly s ruskou špičkou 14. listopadu v Petrohradu. Nakonec obsadil 75. místo.

Super Series s účastí 8 českých hráčů - Lebl a Plešák bojovali ve finálových skupinách
Úctyhodných 232 hráčů přilákal do lotyšské metropole letošní turnaj Riga Cup (5.12.). Nechyběly mezi nimi ani české barvy, které hájily kluby s doposud nejpilnějšími cestovateli (Gladiators, Elites a Benátky) a také Kryštof Lebl z Big Bandu. Právě on spolu s Pavlem Plešákem dokázal proklouznout do závěrečných bojů o play-off. Ani on, ani plzeňská legenda sice neprošli do vyřazovací části, v nabité konkurenci ale i 35. (Plešák) a 36. místo (Lebl) platí za slušný úspěch. Ostatní Češi ve výsledkové listině už byli mimo TOP 50. 

Devátý hráč průběžného pořadí World Tour David Dvořáček | Foto: archiv D. Dvořáček (Riga)
Pořadí světové tour teprve dostává úvodní obrysy - čekají nás ještě čtyři turnaje Super Series a jeden turnaj Major, přičemž bodovací systém počítá se třemi nejlepšími výsledky každého hráče. I proto se na prozatímním prvním místě drží 42. hráč světa, Švéd Nilsson - absolutní špička totiž ještě často nemá na kontě více než 1-2 turnaje. Obdobně musíme hodnotit i průběžné páté místo Martina Ženíška a devátou příčku Davida Dvořáčka.

Hned po Novém roce nás čeká mistrovství světa klubů a turnaj Super Series v Kursku (9.-10. ledna), kde budou podle očekávání velmi silní domácí Rusové.   


 

Žádné komentáře:

Okomentovat