úterý 28. dubna 2015

Czech Open 2015: První velký titul pro juniora Šaškova

Po dvou letech se největší tuzemský turnaj Czech Open vrátil do tělocvičny satalické základní školy. Počet účastníků se nakonec vyšplhal na pěkných 115 hráčů, přičemž ze zahraničí jich přijelo přes čtyřicet. Nejsilnější výpravu – v čele se třemi hráči první světové dvacítky – do Prahy podle očekávání vyslalo Rusko. Jako obvykle se účastnili například Slováci, Němci či Chorvaté. Poprvé k nám zavítali tři stolní hokejisté a jedna stolní hokejistka z Litvy, tedy ze země, kde se Stiga hokeje poslední roky vyrábí. Organizátor si může akorát sypat popel na hlavu za to, že místo litevské vlajky vyvěsil například švýcarskou, ačkoli ze země čokolády dorazil snad jen Michal Hvižď. 

Turnaj pořádal klub HCS Žabka Praha, který bude mít letos na starosti také organizaci mistrovství republiky. Největší kus práce odvedla tradičně rodina Matouškových. Přestože se ještě v páteční podvečer místo hokejů chystal guláš, před půlnocí už se v tělocvičně blýskalo více než padesát ledových ploch a Filip Hamáček se ukládal ke spánku mezi stoly č. 13 a 14.

V sobotu se za zvuků Jóžina a U tří louží rozjely dopolední boje. Postupový klíč byl poměrně mírný – z každé ze šesti základních skupin postupovalo do finálových skupin A1 a A2 po osmi hráčích, takže nikdo z širší špičky neměl nejmenší potíže. Za největší překvapení můžeme nejspíš označit hladký postup Marka Ćurkoviće.

Odpolední skupiny v plném proudu. Foto: Miroslav Černoch
Po návštěvě satalických restauračních zařízení nastal čas výkonnostních a finálových skupin. Kdo čekal, že ve skupině E půjde o zápolení v pohodovém tempu, ten byl na omylu. Ve čtrnáctém kole se celá hala otřásla zaryčením Lukáše Kahouna, který zrovna obdržel branku od nejlepšího nováčka turnaje Adama Herolda a se slovy „já to snad prohraju“ si minutu před koncem zápasu lehl na zem. Nakonec bral zkušený borec a favorit skupiny alespoň třetí příčku. Ve finále se utkala rodinná dvojice, otec a syn Jelićićovi. Úspěšnější byl mladší Robert.

Ve skupině D se ve finále střetli ostřílení harcovníci Pavel Pohořalý a Jan Hlůžek, které jsme na pohárových turnajích zvyklí vídat výše. Oba si na turnaji mohli připadat tak trochu jako doma – Pavel hrál celé déčko na stolech ze své vlastní klubovny, zatímco Honza v letošní sezóně chodí trénovat do satalické jídelny. Po tuhém pětizápasovém boji se z prvního místa radoval teplýšovický sympaťák. Pohárek za třetí příčku si domů odvezl David Dvořáček.

Skupinu C včetně play off bez jediné prohry opanoval Roman Mančík. Vzdorovat mu nedokázal ani německý junior Leon Haussknecht, který si v semifinále poradil se třetím Tomášem Waclawkem.

Béčko nabídlo obrovsky vyrovnané bitvy na solidní úrovni. Do semifinále postoupil z prvního místa nadějný Michal Kobrle, který však v pěti zápasech podlehl Magoru Pappovi z Maďarska. Toho ve finále rovněž po pěti utkáních zdolal Karol Hudec.

Po odpoledním zápolení ve finálových skupinách A1 a A2 už v turnaji zbývalo pouhých 24 hráčů. V předkole play off se o největší překvapení postaral litevský Simonas Pleikys, když po sedmi zápasech s minimem branek vyřadil domácího Daniela Matýska. V osmifinále dohrál nejvýše nasazený Alexej Titov – odcházel poražen už po čtyřech zápasech s Lukášem Turoněm. Ve čtvrtfinále skončili svou pouť turnajem Petr Tměj, domácí Zdeněk Matoušek, soustředěný Švéd Markus Nilsson i enfant terrible českého stolního hokeje Michal Hvižď.

Napínavou bitvu přineslo i osmifinále mezi Andrejem Voskobojnikovem a Janem Dryákem. Foto: Miroslav Černoch
Zatímco žabáci uklízeli stoly, Lukáš Turoň po pěti zápasech s Andrejem Voskobojnikovem slavil postup do finále. Soupeřem mu měl být Michail Šaškov, který vyřadil Patrika Petra. Vynikající obranu ruského juniora komentoval Patrik suše: „Já nevím, jak mu dát góla.“

Souboj o třetí místo se nesl v poklidné atmosféře. Divákem byl snad jen Miloš Ševr, který už se mimochodem těší na pořádání MS 2017, o němž se rozhodlo o polední přestávce v jedné z místních šaten. Z bronzu se nakonec těšil Voskobojnikov.

Zápasům ruského juniora otcovsky přihlíží Kiril Storčak. Foto: Miroslav Černoch
Ve finále se očekával vyrovnaný souboj a odveta za loňské osmifinále. Šaškov však dokázal Turoně opět porazit, tentokrát v šesti zápasech, a radoval se z prvního velkého vítězství v kariéře. 

A tak skončil poslední turnaj Super Series této sezóny. Světová Tour nás ještě zavede na menší turnaje do Kyjeva, Berlína a Montrealu. S Českým pohárem se rozloučíme v Jihlavě, kde se můžeme těšit na souboj o celkové vítězství mezi Patrikem Petrem a Zdeňkem Matouškem. Ve všech ostatních kategoriích (stejně jako o nominaci na letošní MS) je již v podstatě rozhodnuto.

Žádné komentáře:

Okomentovat